Vaak zie je nog dat schoonmaakmedewerkers niet of niet voldoende gewaardeerd en gezien worden door gebouwgebruikers, hoewel deze medewerkers erg belangrijk zijn voor onze gebouwen. Wanneer de schoonmaakmedewerkers hun werk niet zouden uitvoeren, kunnen veel mensen hun werk niet uitvoeren, vervuilen de ziekenhuizen en kunnen er grote problemen ontstaan in onder meer de food industrie.
In stof en vuil kunnen ziekteverwekkers en bacteriën zitten. Deze kunnen op allerlei plekken zitten, bijvoorbeeld tafels, deurklinken en wc’s. Elementen waar je dagelijks, zonder bij na te denken aan zit. Wij kunnen natuurlijk niet helemaal voorkomen dat wij ziekteverwekkers binnenkrijgen, echter kunnen wij het risico wel veel kleiner maken door goed schoon te maken. Bij goed schoonmaken haal je de ziekteverwekkers en bacteriën weg en hiermee kan schoonmaken ziekte voorkomen.
Schoonmaak is niet sexy, maar zou wel een positiever imago mogen hebben. Het is niet meer zo dat je met een emmertje sop schoonmaakt in lege gebouwen in de avonduren. Er zijn veel innovatieve werkmethoden die het zware werk makkelijker maken. Wat niet wil zeggen dat schoonmaak makkelijk is, zeker niet. Het schoonmaak vak is behoorlijk pittig.
Overdag schoonmaken wint steeds meer terrein. Het kan nadelig zijn dat de schoonmaakmedewerker rondloopt terwijl er gewerkt wordt: ze kunnen niet overal bij, het geluid van de stofzuiger, aanlooptijden kunnen hoger zijn en de controle op het uitgevoerde werk is lastiger. Echter zijn er meer voordelen: een betere communicatie tussen de opdrachtgever, gebouwgebruikers en schoonmaakmedewerkers, sleutel- en alarmprocedures blijven in eigen beheer, een calamiteit kan snel opgelost worden door de schoonmaakmedewerker, positieve invloed op ziekteverzuim en de gebouwgebruikers zien de inzet van de schoonmaakmedewerker. Dit is positief voor de beleving en voor de waardering van de schoonmaakmedewerkers en gebouwgebruikers.
Wat ik (helaas) nog veel tegenkom is dat bijvoorbeeld het logboek alleen wordt gebruikt om klachten in te vermelden. Waarom niet eens een positief berichtje dat je blij bent dat je werkplek weer schoon is? Want als jij weer op je werkplek komt en alles is schoon, dan begint jouw dag toch ook positief?
Ik ben dan ook van mening dat we de schoonmaakmedewerkers nog meer zichtbaar moeten waarderen. Gelukkig gebeurt dit steeds meer, maar er is nog een lange weg te gaan. Net zoals in de reclame van SIRE wordt gezegd #doeslief dat maakt alles zoveel leuker. 🙂
Geschreven door Ester Smit, consultant.