Blog: krachten bundelen helpt alle betrokken partijen

In alle sectoren is er krapte op de arbeidsmarkt. In de schoonmaakbranche is het, naar mijn mening, anders dan in andere sectoren. Dit komt onder andere doordat er veel parttimers zijn en schoonmaakmedewerkers vaak geen fulltime contract kunnen krijgen. Dit is jammer, want van een paar uur werken kun je niet rondkomen en men zoekt daarom mogelijk nog een andere werkgever of misschien elders een baan waar hij/zij meer uren kan werken. Schoonmaak is een vak, een mooi vak, en de CAO is goed. Het heeft echter nog steeds een imagoprobleem.

PRAKTIJK
De opdrachtgever vraagt borging en stabiliteit in de personeelsbezetting en dit wordt door de opdrachtnemers in de offerte/aanbieding dan ook beloofd. Helaas lukt het niet altijd om dit waar te maken onder andere door de krapte op de arbeidsmarkt. Dit kan tot gevolg hebben dat er onvrede ontstaat bij de opdrachtgever en is daarmee de beloofde stabiliteit en borging van de personeelsbezetting niet aanwezig.

KRACHTEN BUNDELEN
Voor beide partijen is dit een vervelende situatie en een passende oplossing is nodig. Hieronder lees je een voorbeeld uit de praktijk die ik als consultant graag wil delen.

Bij een opdrachtgever, waar ik betrokken ben als contractbeheerder, was het invullen van personeel echt een probleem. Medewerkers komen niet opdagen of blijven zomaar weg. Dit is lastig ad-hoc op te lossen voor het schoonmaakbedrijf en aan huidige medewerkers wordt gevraagd om iets langer te blijven of eerder te beginnen om zo de openstaande taken op te vangen. Dit kan en wil men wel doen voor één of twee dagen, maar het is niet gewenst en het gaat ten koste van de kwaliteit. Het vervolg is dat er een negatieve cirkel ontstaat van een ontevreden opdrachtgever en schoonmaakmedewerkers en een geïrriteerde opdrachtnemer: “waarom is er geen begrip voor de situatie?”.

Door samen, met de opdrachtgever en opdrachtnemer, de handen in een te slaan en te zoeken naar een gezamenlijke passende oplossing, hebben we deze cirkel kunnen doorbreken.

We hebben gekeken naar de taken en wat er mogelijk was om op een dag uit te voeren. Dit creëerde mogelijkheden voor de medewerker, zoals:

  • meer uren contracten, wat vervolgens weer verbind met het bedrijf waar men in dienst is;
  • de schoonmaak(st)er is (meer) zichtbaar voor de gebouwgebruiker, omdat er dan ook schoongemaakt wordt op momenten dat de gebouwgebruiker aanwezig is;
  • kwaliteit en beleving verbeterd doordat schoonmaak zichtbaar is.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat samenwerking door je krachten te bundelen enorm van belang is. Samen passende oplossingen vinden om het voor alle partijen werkbaar te maken. Daar doen we het voor!

Geschreven door Ans Bloem, consultant.