Blog: Afwerkmaterialen

Bij het ontwerpen van een nieuw gebouw en of verbouwing van een locatie komt heel wat kijken. De opdrachtgever heeft vaak specifieke wensen waar een belangrijke rol is weggelegd voor de gebruiksfunctie en uitstraling die vertaald worden door de architect. Daarnaast is het ook belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de exploitatiekosten en de Total Cost of Ownership (TCO). CSG maakt hier regelmatig berekeningen voor opdrachtgevers van, waardoor er nog in de ontwerpfase rekening gehouden kan worden met de toekomstige exploitatiekosten en zodoende een juiste keuze gemaakt kan worden voor welke afwerkmaterialen, technische bouwinstallaties (denk aan glasbewassing) en kleuren gekozen wordt.

Op het moment dat de nieuwe (verbouwde) locatie in gebruik wordt genomen, komt vaak naar voren dat wellicht een iets andere materiaal- of kleurkeuze praktischer was geweest voor bijvoorbeeld vloeren, stoelen etc.. Dit is echter achteraf en op dat moment niet meer te veranderen.

Wat ik veel tegen kom is dat er keuzes worden gemaakt van afwerkmaterialen waarbij niet altijd rekening wordt gehouden met de uitvoering van het schoonmaakonderhoud, waardoor het schoonmaakonderhoud minder efficiƫnt kan worden uitgevoerd en de exploitatiekosten voor de opdrachtgever beduidend hoger worden. Voorbeelden hiervan zijn wit hoogpolig tapijt in een koffiehoek of witte PVC vloeren in sanitaire ruimten, etc..

Hoe fijn zou het zijn als tijdens de ontwerpfase alle partijen betrokken zouden worden en de architect van advies zouden kunnen voorzien. Zo zijn er ooit bij een opdrachtgever van mij door een drietal verschillende kantoormeubel leveranciers proefverdiepingen van een gebouw ingericht. Alle gebruikers mochten beoordelen welke proefopstelling het beste werkcomfort had, welke schoonmaak technisch het meest praktisch was en welke proefopstelling als mooiste ervaren werd. Al deze gegevens zijn samengevat in een rapport en de architect heeft rekening gehouden met de wensen van alle gebouwgebruikers en deze verweven in het ontwerp.

Conclusie: de opdrachtgever was tevreden, de architect was tevreden over het ontwerp, de gebruikers waren tevreden over het werkcomfort en de schoonmaakwerkzaamheden konden efficiƫnt en binnen budget uitgevoerd worden. #samenwerken

Geschreven door Ester Smit, consultant.