Binnen facility management zijn er verschillende toepassingsmogelijkheden denkbaar voor beacons. Toch wordt het gebruik anno 2019 nog maar mondjesmaat toegepast.
Wat zijn beacons?
Wat GPS is voor buiten, zijn beacons voor binnen.
Het zijn kleine bluetooth-kastjes op basis waarvan een mobiele telefoon zijn afstand tot het kastje kan bepalen, tot op een afstand van max. 70 m. Met beacons kan dus ook ‘binnen’ nauwkeurig bepaald worden waar je je bevindt. In combinatie met een app kunnen vervolgens acties worden gehangen aan locaties. Bijvoorbeeld het meten van aanwezigheid van mensen en middelen, indoor routing (wegbewijzering) of het pushen van berichten (binnen retail: kortingsbonnen), afspraken en signalen.
Om met beacons te werken is het installeren van een app noodzakelijk. De eigenaar van de mobiele telefoon geeft dus vooraf toestemming en accepteert de gehanteerde privacy regels. Vergelijk deze toestemming met de goedkeuring voor het ontvangen van e-mail van een bepaalde mailinglijst. De e-mailberichten zijn gewenst. Alleen als de gebruiker ervoor heeft gekozen de app te installeren, kunnen de interacties plaatsvinden.
Beacons kunnen gebouwen, mensen en middelen/producten binnen gebouwen slimmer maken! Dus facility manager: ‘maak van je gebouw een slim gebouw’.
- Reduceer kosten door efficiënt gebruik te laten maken van werkplekken en/of (vergader)ruimtes, van beschikbare (kostbare) bedrijfsmiddelen, van optimalisatie in te zetten personeel.
- Verkrijg inzicht in het klimaat en de veiligheid van het gebouw, analyseer deze data en verhoog de gebruikerstevredenheid.
Een heel mooi voorbeeld van beacon binnen facility management vind ik het beste zorgidee van 2015: het ‘thuiskomertje’. Hier is de beacon technologie ingezet om dementiepatiënten te helpen de eigen kamer terug te vinden. Een polsbandje speelt muziek af wanneer dementiepatiënten hun eigen voordeur naderen. Als de deur is bereikt, wordt op een schermpje bij de deur een foto geprojecteerd die ook door de patiënt herkend wordt. Zo is het terugvinden van de eigen kamer voor deze groep patiënten weer een eenvoudige handeling.
Denkt u eens aan allerlei andere mogelijkheden die ontstaan als ‘indoor navigatie’ binnen een gebouw, zoals binnen een museum, winkelcentrum, vergadercentrum, kantoorpand/-verzamelgebouwen, bibliotheek, vliegveld, polikliniek-afdelingen binnen een ziekenhuis. Het helpt gebruikers om zelfstandig hun weg te vinden.
Een ander voorbeeld van het efficiënter en gerichter uitvoeren van, nu nog arbeidsintensieve, handelingen is de Flower power. Zo is de Universiteit van Wageningen (WUR) betrokken geweest bij de ontwikkeling van de ‘flower power’, een sensor die een aantal zaken, zoals onder andere vochtigheid en temperatuur, controleert en analyseert. Zodra de flower power detecteert dat verzorging nodig is, krijg je een bericht op je mobiele telefoon. Door specifieke informatie te koppelen aan de plantendatabase van WUR krijgt elke plant gericht de specifieke aandacht en verzorging die op dat moment nodig is. Deze beacon technologie (het juiste materieel op het gewenste moment op de goede locatie) geeft een andere kijk op groenvoorziening binnenshuis.
Bruisen er inmiddels bij u ook ideeën op voor ons vakgebied facility management?
- sanitaire services, efficiënt inrichten op het gebruik & aantal aanwezige sanitair bezoekers.
- receptie-loos kantoor, het aanbieden van routing naar betreffende afspraak of vergaderruimte.
- hospitality, personaliseren (op naam) en interessegebied (routing) bij evenement/beurs bezoek
- efficiency in benutten werkplekken binnen een (hoofd)kantoor, routing naar beschikbare werkplek.
- personaliseren museumbezoek, interessegebied (routing 17e eeuwse schilderkunst).
- efficiency inzet personeel, schoonmaak gericht op vervuilingsgraad, bijvoorbeeld binnen recreatie branche (bungalowpark, hotel).
Daarnaast wordt met het inzetten van beacons belangrijke data verzameld. Data verzamelen is een belangrijk aspect voor iedere facility manager, zodat belangrijke strategische keuzes geargumenteerd gemaakt kunnen worden.
Beacons komen in alle soorten en maten voor: van knoopcel tot usb sticks, kleine ‘plak’ steentjes ter grootte van een luciferdoosje. Beacons kunnen overal geplaatst worden, omdat ze alleen op een kleine batterij werken. Ook op netspanning zijn ze beschikbaar. De aanschafwaarde van beacons is erg laag. Het aantal benodigde beacons bepaalt uiteindelijk de hoogte van de investering.
Ik kijk optimistisch en met veel verwachting uit naar een toekomst met deze nieuwe technologie van beacons binnen facility management. De wereld van facility management veranderd snel. Niet alleen de eindgebruikers gaan dit merken, maar ook facilitaire rollen en taken zullen veranderen door de invloed van dergelijke nieuwe technologieën.
Geschreven door Hetty Michielse, consultant.